MITEN SUOJAAN LASTENI IHOA AURINGOLTA?

26.5.2024

Asiakkaani haluavat usein tietää, miten suojaan lasteni ihoa kesäisin ja kuinka valitaan oikeanlainen aurinkosuojavoide lapselle.  

Ensimmäiseksi mainittakoon, että vaikka ammattini puolesta tiedostan auringon vaarat ja haittapuolet, lapseni eivät kulje valkoisina aurinkorasvasta toukokuusta syyskuuhun. Kaikki aurinkosuojatuotteet sisältävät tehokkaita ainesosia. Nuori iho on herkkä ja kehittymätön- mitä vähemmän sitä kuormitetaan, sitä parempi.  

On sanomattakin selvää, että ihon polttaminen ei ole terveellistä. Aurinko on ihana ja tekee ihmeitä keholle ja mielelle. Valitettavasti se myös rasittaa ihoa altistuessamme sille liikaa. Siksi aurinkosuojillekin on aikansa ja paikkansa. 


Varjo ja vaatetus on kaiken A ja O 

Jos lumi pääsee yllättämään autoilijat joka talvi, pääsee aurinko yllättämään tämän äidin joka kevät. Jo useampana vuotena on tullut se yksi kevätpäivä, kun haen lapseni päiväkodista ja pikkuisen posket helottavat punaisina auringosta. Sitä helposti unohtaa miten voimakas ensimmäinen kevätaurinko on. Suojaamaton iho ei kestä montakaan minuuttia suoraa auringonpaistetta palamatta. Pitkän talven jälkeen iho on erityisen herkkä UV-säteilylle ja siksi aurinkosuojavoide kannattaa ottaa käyttöön jo alkukeväästä.

Kasvot altistuvat jatkuvasti auringolle ja niitä on mahdoton suojata pelkällä hatulla. Tämän takia suojaan lasteni kasvoja aurinkosuojavoiteella tunnollisesti läpi kesän. Myös heidän käsivartensa ja säärensä tulee rasvattua aurinkosuojavoiteella säännöllisesti. Ensisijaisesti pyrin suojaamaan lasteni ihoa vaatetuksella sekä suosimalla varjoisia leikkipaikkoja.


Miten valita aurinkosuoja lapselle?  

Kerrataanpa mitkä ovat vaihtoehdot. Joko valitaan kemiallinen aurinkosuoja tai fysikaalinen, eli mineraaliaurinkosuoja. Molemmat absorboivat UV-säteitä itseensä ja muuttavat ne lämpöenergiaksi. Kemiallinen aurinkosuoja sisältää synteettisiä kemikaaleja, jotka imevät UV-säteet itseensä ja muuntavat ne vaarattomiksi ihossa. Fysikaalinen aurinkosuoja vaikuttaa ihon pinnalla ja sisältää mineraaleja kuten titaanidioksidia ja sinkkioksidia. Fysikaalinen suoja toimii myös peilin tapaan, reflektoimalla UV-säteet pois iholta.  

Useat kemialliset aurinkosuojat imeytyvät verenkiertoon. Niitä tutkitaan paljon ja Suomessa myytävät aurinkosuojat ovat EU:n kosmetiikkalain vaatimusten mukaisia. Kemialliset aurinkosuojat eivät kuitenkaan ole ongelmattomia. Esimerkiksi paljon käytetyt oksibentsoni ja oktinoksaatti ovat ihoa ärsyttäviä, allergisoivia ja niitä epäillään häiritsevän hormonitoimintaa. Ne ovat myös todettu haitallisiksi ympäristölle. Ne tuhoavat muun muassa koralliriuttoja, jonka seurauksena Havaijilla ja Palaun saarilla, vesistöille haitallisten aurinkosuojatuotteiden myynti on kielletty lailla.

Edellä mainittujen seikkojen takia olen viimeiset 20 vuotta suosinut fysikaalisia aurinkosuojia. Markkinoille on tosin tullut uusia, edeltäjiään laadukkaampia, kemiallisia aurinkosuojia, jotka ovat ympäristöystävällisempiä eivätkä imeydy verenkiertoon saakka. Tästä huolimatta suosittelen aina lapsille hellävaraisia mineraaliaurinkosuojia. Myös valtaosa ihotautilääkäreistä suosittelevat pienille lapsille fysikaalisia aurinkosuojia kemiallisten sijaan.  


Miten (laadukkaat) lasten aurinkosuojatuotteet eroavat aikuisten tuotteista?  

•Lasten aurinkosuojavoiteista on jätetty turhat ainesosat pois. Niiden ainesosalista on lyhyt ja yksinkertainen.  

•Lapsille tarkoitetut aurinkosuojatuotteet ovat hypoallergeenisia, eli eivät sisällä yleisiä allergisoivia ainesosia kuten hajusteita tai säilöntäaineita.  

•Lasten aurinkosuojatuotteet eivät sisällä ihoa ärsyttäviä kemiallisia aurinkosuojia. 

Aiheesta inspiroituneena tutkin pitkästä aikaa eri valmistajien aurinkosuojatuotteita. Oli harmillista huomata, että iso osa lasten aurinkosuojavoiteista sisälsivät kemiallisia aurinkosuojia, myös niitä vähemmän laadukkaita, sekä ihoa ärsyttävää denaturoitua alkoholia. Osaan oli myös lisätty parfyymia.

Nykyisten tietojen valossa oletin valmistajien välttävän kyseisiä ainesosia etenkin lasten aurinkosuojatuotteissa. Kannustankin kuluttajia perehtymään aurinkosuojavoiteiden ainesosalistaan ennen ostopäätöstä. Valveutunut kuluttaja osaa valita lapselleen turvallisen ja toimivan tuotteen.  

Fysikaaliset aurinkosuojat tunnistaa ainesosalistasta nimillä "Titanium dioxide" ja "Zink oxide". Aimi kauneus suosittelee lapsille Alga Maris aurinkosuojatuotteita. Laboratoires de Biarritz Alga Maris on vuonna 2011 perustettu Ecocert-sertifioitu aurinkotuotesarja, joka sisältää ainostastaan mineraalifilttereitä. Tuotesarjasta löytyy laadukkaat aurinkosuojatuotteet koko perheelle. Alga Maris aurinkovoide lapsille SPF50+ on hajusteeton, hypoallergeeninen ja vettähylkivä. 

Ongelmalliset kemialliset aurinkosuojat tunnistaa seuraavilla nimillä:

Oksibentsoni, inci Benzophenone-3 (allergisoiva, hormonitoimintaa häiritsevä sekä ympäristölle haitallinen) 

Oktinoksaatti, inci Octyl tai Ethylhexyl methoxycinnamate (allergisoiva, hormonitoimintaa häiritsevä sekä ympäristölle haitallinen) 

Homosalaatti, inci Homosalate (hormonitoimintaa häiritsevä sekä ympäristölle haitallinen) 

Avobentsoni, inci Butyl methoxydibenzoylmethane (ihoa ärsyttävä) 

Oktokryleeni, inci Octocrylene (allergisoiva) 

Oktisalaatti, Ethylhexyl salicylate (ihoa ärsyttävä) 

Dioksibentsoni, inci Benzophenone-8 (hormonitoimintaa häiritsevä sekä ympäristölle haitallinen) 

Sulisobentsoni, inci Benzophenone-4 (ihoa ja silmiä ärsyttävä) 

Padimate O, inci Ethylhexyl dimethyl PABA (allergisoiva)


Aurinkokäyttäytymisen ABC 

•Pienille lapsille ei suositella aikuisten aurinkosuojatuotteita mutta aikuinen voi käyttää lapsille tarkoitettuja tuotteita. Etenkin herkkäihoisille aikuisille, lasten aurinkosuojatuotteet saattavat sopia kaikista parhaiten.  

•Alle puolivuotiaille lapsille ei suositella aurinkosuojatuotteita lainkaan ja alle kaksivuotiaille niitä käytetään harkiten. Varjo ja vaatetus on ensisijainen suoja.  

•Lasten silmät ovat erittäin herkät auringolle. UV-säteilyllä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia silmiin ja niiden terveyteen. Niiden suojaaminen laadukkailla aurinkolaseilla on tärkeää.  

•Aurinkosuojavoidetta tulee lisätä niinkin usein kuin kahden tunnin välein ulkona ollessa, sekä aina uimisen ja hikoilun jälkeen.  

•Aurinkosuojavoidetta tulee käyttää riittävä määrä. Jos tuotetta levittää liian ohuelti, suojakerroin ei vastaa sitä mitä tuote lupaa.  

•Aurinkosuojavoide tulee aina pestä pois päivän päätteeksi. Tähän tarkoitukseen öljypohjainen puhdistusaine on ihanteellinen.  

Nautitaan auringosta turvallisesti! 

Kirjoittaja on SKY-CIDESCO-erikoiskosmetologi, ihonhoidon asiantuntija ja Aimin perustaja.